Hogyan válasszunk elektromos kerekesszéket?

Ha Ön vagy egy szerette mozgáskorlátozottságban szenved, és szüksége van kerekesszékre, de a biztosító társaság elutasította, Ön maga is beszerezhet egyet. Adunk néhány alapvető tanácsot arról, hogyan és miért válassza ki az Önnek legmegfelelőbb kerekesszéket.

Az úgynevezett biztosítási igénylők 5 évente egyszer jogosultak orvosi segélyként kerekesszékre, ha megfelelő diagnózissal rendelkeznek és kezelőorvosuk ezt kéri. Az egészségbiztosító orvosának jóváhagyási eljárása során az egészségbiztosító elutasíthatja a kérését, vagy az előírttól eltérő kerekesszéket rendelhet Önnek.

Hogyan válasszunk elektromos kerekesszéket

Ha saját maga szerez be egy kerekesszéket, akkor az valamennyibe kerül, de olyan kerekesszéket választ, amelyik megfelel Önnek. Ráadásul nem kell aggódnia amiatt, hogy a biztosító társaság hirtelen elveszi azt Öntől. Ráadásul nem kell megvárnia a biztosítótársaság döntését, és szinte azonnal megkaphatja azt. Hogyan válasszunk kényelmes kerekesszéket

Mechanikus kerekesszékek

Az összecsukható alapkocsi kompakt és könnyű, alkalmi használatra alkalmas. A sportkocsi nehezebb terepen is használható. A fekvő kocsi a kevésbé mozgékony és mozgásképtelen betegek számára nyújt támasztékot. A WC-kocsi a kerekesszék és a WC kombinációja, és az ülés alatt egy speciális vödörrel rendelkezik. Alkalmas idősek és fogyatékkal élők számára.

Elektromos kerekesszékek

Az elektromos kerekesszék akkumulátorról működik, és egy karral működtethető. Fontos a hatótávolsága. Elsősorban olyan emberek számára készült, akik nem tudják használni a karjukat a mozgáshoz, vagy akik értékelik, hogy szabad a kezük. Az elektromos kerekesszékeket általában nem fedezi az egészségbiztosítás, ezért ellenőrizze. Magasabb a beszerzési áruk és a súlyuk, amely akár 100 kg vagy annál is nagyobb lehet.

A kocsi súlyának, teherbírásának és méreteinek kiválasztása

Válassza ki a kerekesszék terhelhetőségét a felhasználó testsúlyának megfelelően. A könnyű kezelhetőség érdekében a súlya is fontos. A kerekek eltávolítására szolgáló gyorscsatlakozóval ellátott összecsukható kerekesszékek alkalmasak a szállításra. Azok a betegek, akiknek nehézséget okoz az egyensúly megtartása ülő helyzetben, értékelni fogják a fekvő kerekesszékeket. Ellenőrizze a méreteket, hogy biztosan be tudjon szállni a liftbe.

Ellenőrizze az üléspárna méretét és kialakítását.

Fontos az üléspárna szélessége. A kényelem és a könnyű kezelhetőség érdekében az ülés és a csípő között mindkét oldalon 1-2 cm távolságnak kell lennie. Ellenőrizze az ülés mélységét is, azaz a háttámla és az üléspárna első széle közötti távolságot. Az ülés és a térdkalács között 5 cm távolságnak kell lennie. Az ülés szöge, a súlypont, a lábtartók közötti távolság és a háttámla magassága, amely nem nyúlhat túl a lapockák találkozásánál, szintén fontos.

Kerekesszék kerekei

Választhat pneumatikus és teljesen karbantartásmentes kerekek közül. A tömör kerekek jobbak, ha a kocsit főként beltéren és rövid utakra használja, mivel nem rugóznak, és kevésbé kényelmesek terepen való közlekedéskor. A légrugós kerekek viszont különösen alkalmasak terepen való használatra. Számolnia kell azonban azzal a lehetőséggel, hogy kifutnak és kilyukadnak.